HELP [Komputer] czy tak się da??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kotek12
    Classic
    • 2010
    • 38

Zamieszczone przez Andrev3
    30 to dopiero początek życia :P
    Dobra...już tu nie czaruj :P wszystko pamiętam :P

Dziękuję Wam za życzenia :szeroki_usmiech

[ Dodano: Nie 01 Lip, 12 12:55 ]
    Zamieszczone przez Andrev3
    diablojarek napisał/a:
    Tomaszek, sie raczej nie wychyli bo sam dostanie zjebki za wydzwanianie po ludziac o 01.00 nad ranem

:haha:
    Toż to niemożliwe :haha:
    kotek12
  • dudek_t
    L&K
    • 2008
    • 1421

Otóż wymyśliłem sobie taki "system"... tylko nie wiem czy to możliwe

Laptop z małą matrycą (powiedzmy 13-14 cali) do działania poza domem. Mobilne, wygodne do noszenia itp.
    Problem zaczyna się po przyjściu do domu. Nie chciałbym kupować dodatkowo stacjonarnego więc wpadłem na taki oto pomysł:
    - urządzenia peryferyjne (drukarka, klawiatura, myszka, stacja dokująca, dysk zewnętrzny itp.) podłączone na stałe do rozgałęziacza USB i sumują się w jednym kablu który łatwo i błyskawicznie podpinam do laptopa
    - laptop podłączam przez HDMI do dużego monitora i mam normalny duży obraz?? niepoprzestawiane ikony na pulpicie? żadnych komplikacji??
    Reasumując - podłączam dwa kabelki (plus ewentualnie zasilanie laptopa) i mam "normalny stacjonarny"??
    Dobrze rozumuje czy to nie jest takie proste????

Komentarz

• qbec
      Rider
      • 2010
      • 398

tak
      ja tak mam (w sensie z kabelkami)

coprawda noszę w torbie netbooka (12") Leovo S12 - jako maszyna do pisania, neta, i mp3 wysarcza w zupełności, a mało miejsca zajmuje i mało waży, atom z dedykowaną nVidią ION - filmy śmigają bez zająknięcia (DivX-y)

w domu podłączam myszkę, głośniki 2.1 i zasilacz, w pracy 5 kabelków:
      - LAN
      - zasilacz
      - hub USB (a tam myszka, klawiatura, i Pendrive do ReadyBoost-a)
      - monitor 19" wide
      - jack - do mimiwieży

w robocie mam to tak ustawione że netbooka chowam do szuflady przeznaczonej na klawiaturę, a całą resztę mam pod ręką, a w domu - korzystam z klawiatury i ekranu sprzętowego, a reszta - jak wyżej

Reasumując i odpowiadając jednym słowem na Twoje pytanie - TAK, jest to dokładnie takie proste; jeden mały Tip Of The Day - dobierz sprzęt tak żebyś miał taką samą rozdzielczość ekranu monitora i matrycy, bo inacze będzie się kaszanić (4:3, 16:10 albo 16:9) ja mam 16:10 bo taki monitor miałem na stanie, a do netbooka nieżle pasuje

pozdro
      Nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...

mój szkodnik

Komentarz

• Qulek
        RS
        • 2005
        • 1630
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

dudek_t, jasne że tak. Będzie działać ale tak jak napisał kolega qbec

Zamieszczone przez qbec
        dobierz sprzęt tak żebyś miał taką samą rozdzielczość ekranu monitora i matrycy, bo inacze będzie się kaszanić (4:3, 16:10 albo 16:9)
        wtedy nie będą się "rozsypywać" ikony na pulpicie
        BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• qbec
          Rider
          • 2010
          • 398

Zamieszczone przez Qulek
          dudek_t, jasne że tak. Będzie działać ale tak jak napisał kolega qbec

Zamieszczone przez qbec
          dobierz sprzęt tak żebyś miał taką samą rozdzielczość ekranu monitora i matrycy, bo inacze będzie się kaszanić (4:3, 16:10 albo 16:9)
          wtedy nie będą się "rozsypywać" ikony na pulpicie
          a w programach ustawienia szerokości (podziału) kolumn
          Nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...

mój szkodnik

Komentarz

• Zorr
            RS
            • 2011
            • 2110

dudek_t,

coś tam trochę w opisie namieszałeś... teoretycznie stacja dokująca jest takim urządzeniem które potrzebujesz. Podłączasz wszystko co stoi w domu do stacji dokującej (USB, HDMI, Zasilanie) i Ty tylko wpinasz laptopa do tej stacji.

PS Ja bym olał robienie i podpinanie gratów do laptopa. Zostaw tylko myszkę i zasilanie, lcd o ile nie potrzebujesz dużo większego to też bym olał a całą resztę osprzętu (dyski, drukarka) to podpiąłbym pod router.
            Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
            Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Bravais
              Ambiente
              • 2011
              • 164

Zamieszczone przez Zorr
              dudek_t,

coś tam trochę w opisie namieszałeś... teoretycznie stacja dokująca jest takim urządzeniem które potrzebujesz. Podłączasz wszystko co stoi w domu do stacji dokującej (USB, HDMI, Zasilanie) i Ty tylko wpinasz laptopa do tej stacji.
              Dokładnie - to jest najlepsze rozwiązanie. Na stałe do stacji dokującej podłączasz wszystkie graty- od myszki począwszy na drukarce skończywszy. Nie musisz majtać kabelkami. Wszystko od razu wpięte.
              -jeździ ze mną od 05.2011
              - jeździ ze mną od 04.2015

Komentarz

• Puchacz
                Moderator
                S_OCP Member
                • 2004
                • 1192
                • Superb III (3V3)

Warto tylko wspomniec, ze nie kazdy model laptopa kwalifikuje sie do stacji dokujacej. Zazwyczaj biznesowe modele duzych producentow HP, IBM, Dell posiadaja stacje dokujace - ktore z koleii tez pasuja tylko do konkretnych modeli laptopow.
                Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• qbec
                  Rider
                  • 2010
                  • 398

Zamieszczone przez Puchacz
                  Warto tylko wspomniec, ze nie kazdy model laptopa kwalifikuje sie do stacji dokujacej. Zazwyczaj biznesowe modele duzych producentow HP, IBM, Dell posiadaja stacje dokujace - ktore z koleii tez pasuja tylko do konkretnych modeli laptopow.
                  nawet o tym nie pisałem, bo ceny stacji są zazwyczaj z choinki, i tak jak słusznie zauważyłeś - kiepsko tutaj z kompatybilnością... i tak naprawde to trzebabłoby mieć dwie... jedną w domu, drugą w pracy, a w takim układzie dochodzimy do ceny 'dość przyzwoitego' laptopa

mój szkodnik

Komentarz

• b707
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1272

No właśnie... teraz pytanie czego szuka dudek_t... czy to ma być netbook czy już porządny laptop. Przy większym budżecie można się zakręcić wokól Thinkpadów które posiadają replikator portów, sam posiadam i jestem zadowolony
                    Adam

Komentarz

Pracuję...